mandag 8. desember 2008

Kampen for tilværelsen

Maleriet er malt av Christian Krogh i 1886.

Hva slags type bilde er dette?
Bildet er et maleri trolig malt i et vanlig bymiljø fra Realismen

Sjanger og kjennetegn?
Det er et fattigslig miljø. Det ser du på klærne folkene har på seg. De har litt av alt, ikke en ren stil. Menneskene har brukt de klærne de har tilgang til. De har klær slik at de kan overleve på gata.Du ser og at de er triste og at de prøver febrilsk å få tak i mat som de kan spise til frokost. Bøtten de bærer er til å ha mat i

Byen er trist og ”død”. Det er ikke et fargesprakende liv i bildet. Tåken kan være et hint om at de blir verre. Det er vanlig at det kommer tåke de dagene det blir kaldt eller det blir regn og døsigt vær, eller om morgenen. Det er og en mulighet for at det er tidlig på morgenene, at det bare er de fattige som er ute. De andre i bildet går liksom litt der på en annen måte. De går der helt avslappet og nyter liksom været og de snøaktige gatene.

Virkemidler
Perspektiv: Perspektivet i dette bildet er sentralperspektiv. Forsvinningspunktet er ca midt i bildet. Ca på toppen av den innerste gatelykta. Veien krymper innover, husa blir mindre og mindre, lyktestolpene bli mindre og mindre og det ser en og på folka.

Fargebruk: Krogh bruker brukne farger for å få frem stemningen, det er dustert og trist. Han bruker ingen friske og skarpe farger.

Komposisjonen: Komposisjonen er en skjev sentalkomposisjon. Hovedmomentet er sentralisert nede i et hjørne.

Kontraster: Lysmørk- komposisjon. Mørkt i det som er viktig, og dust bak i bakgrunnen.

Detaljer: I personene på bildet til venstre er det detaljer og fargevariasjoner. Bakover er det mye dusere og personene forsvinner litt i bakgrunnen. Du ser mannen helt til høyre over folkemengden, han der du ikke mer enn siluetten av.

Lys og skygge: Det er lite skygge bruk på bildet. Det er noen myke skygger rundt den fattige folkemengden.

Har ikke sett på linjer og målgruppe

1 kommentar:

Leif sa...

God ide å bruke bloggen til å kommentere bilder