tirsdag 2. desember 2008

Krimroman

Psykologisk forsvinning og diamantforbryter i Italia

Krimsjangeren er en sjanger for alle aldrer. Det finnes både barnekrim og voksenkrim. Kjennetegn ved krimbøker er at det ofte er en sak som skal løses. Det kan være alt fra en liten dukke eller et menneske som har forsvunnet, til en drapssak. Innenfor krimsjangeren er det flere undersjangere, som thriller, dektektivroman, mysterieroman og politiroman.

Vi går nå over til skjenerelle kjennetegn for de fleste undergruppene:
Krimbøker kan ha mange tema flettet inn i hverandre, men forbrytelsen og/eller etterforskningen må være bokas sentrale tema.
I boka ”Fri som fuglen” er det helt klart flere tema. Forsvinning, drap, tyveri og ulovlig import. Forsvinningen er bokas hovedtema. Den handler om at Anita Larsen har forsvunnet og ”etterforskerne” prøver å bruke hennes bakgrunnshistorie for å finne henne igjen. Samtidig med dette prøver politiet å finne ut hvem som har drept en gullsmed i Italia, mens en fri fange leter frem diverse tyvgods han gjemte bort sist gang når han ble arrestert. Fangen akter å finne dette, koste hva det koste vil. Han er ikke redd for å drepe. Den siste hendelsen som foregår er ulovlig import av falker.


Det er ofte en skarpsindig amatør eller yrkesdetektiv som er etterforskeren (damms store leksikon,1987 oslo detektiv roman)
Dette er helt tydelig i denne boka. Reporteren som egentlig er på oppdraget om falkoneringen, hjelper Iago (far til Frk. Larsen) med å finne datteren. De får og noe hjelp og ledetråder av noen venninner av Frk. Larsen i tillegg til noe hjelp fra politiet i begge landene, både Norge og Italia. Faren kjenner datteren godt og kan derfor si hva som er feil med oppførselen hennes og andre ting som gjør at han klarer å leke hobbydetektiv.

Det er vanlig at leserne har et slags samarbeid med detektiven eller politimannen.
Du samarbeider ikke direkte i denne historien, men du får mye hint og tips som gjør at du kan involvere deg og prøve å finne ut hva som skjer. Det er også lett å følge opp det som skjer siden alt av samtaler mellom politimesteren, faren og reporteren er skrevet ned veldig tydelig. Periodevis er det skrevet så tydelig at du nesten vet hva som gjør at hun har forsvunnet, selv om de ikke gjør det selv.


Hovedpersonene er ofte mistenkte, forbryteren og eller flere av de mistenkte. Du får ikke høre for mye om de. (damms store leksikon,1987 oslo detektiv roman)
I denne boka er det ingen forsvinning eller drap. Derfor er det heller ingen mistenkte. Frk. Larsen reiser fra landet fordi hun er physisk utslitt, hun vil helst ikke leve lenger. For hennes del kunne hun bare ha sunket i jorden og det er og det hun prøver på, forsvinne helt fra overflaten. I slutten kommer hun på andre tanker. Hun oppsøker faren, som har fortalt hvor han er mange ganger, og de reiser hjem sammen. I de to andre delhendelsene er det mistenkte. Disse blir det sankket mye om, og du er inni hodet deres flere ganger, men de er også helt opplagt at det er de som er de mistenkte. Du får høre om da de gjorde forbrytelsene så du vet at det er de, du vet og navnet deres. Han som driver med falkonering blir arrestert for å ha kjøpt en norsk falk og han andre skumle personen blir arrester for biltyveri.

Handlinga kan strekke seg over mange år, og vi kan få høre om mange personer.
Handlingen i denne boka varer ikke lengre enn ca ei uke men de klarer allikevel å blande inn mange personer. Flere navngitte politimenn, venner av Anita, reporteren og faren. Det er selfølgelig noen du får mer info om en andre, men de fleste får du uansett vite nok om til å forstår deg på personen. I denne boka er det 3 hovedpersoner faren, reporteren og datteren, frk. Larsen


Jeg er veldig usikker på hvor jeg skal plassere boka, men det er nok mysteriesjangeren som blir den beste. Det er jo ingen drapssak som er hovedtemaet, derfor blir politi- og dektektivromanen litt utenforstående. Faren er litt detektiv når han leter etter datteren, men føler allikevel at det blir feil sjanger. Thriller kunne det og ha vært fordi det skjer en del, men føler ikke at det skjer nok spennende ting til å sette den i denne gruppen. Derfor må det bli mysterieroman sjangeren. Det er mange mysterium på samme tid.

Ingen kommentarer: