tirsdag 20. januar 2009

Blogg en menneskehobby

Konseptet til blogspot.com er utenlandsk, men siden blogging er blitt så poppulært rundt om i verden, er det mulig å få din egen blogg på nesten hvilket språk du ønsker. For å opprette en blogg lager du deg en bruker, lager brukernavn og passord. Etter at dette er gjort er det på tide og begynne med bloggingen. Når du endelig har opprettet en blogg har du et hav av muligheter. Som blogger kan du skrive tekster, legge opp bilder eller filmsnutter, finne dine venner, kommentere andres blogger. Du kan og forme siden nesten slik du ønsker. Det er mulighet for å skifte farge, mønster og komposisjon på siden. Du bestemmer altså hvordan du ønsker din side. Nesten alle sider har den samme grunnoppbygningen. På så å si alle er det en boks over selve innlegget der det står navnet på bloggen og enten på venstre eller høyre side er det en kolonne der det står hvem du er venn med og litt info om bloggeren. Helt øverst, over det som egentlig hører ved bloggen er det en søkeportal, hurtigtaster til merking av blogger, oversikter og link til din egen blogg (eller det står opprett blogg hvis du ikke har blogg). Over eller under hvert innlegg kommer det og et felt der det står når det ble publisert og noe du kan trykke på som fører deg til der du kan kommentere de forskjellige innleggene. Bildet viser startsiden til blogger.com. Det er her du melder deg inn.

Jeg skal nå gi deg et innblikk i seks mulige grunner til å opprette en blogg. Felles for alle bloggene er at de eies av blogspot.com, men det er de selv som blogger på bloggen sin. Alle bloggene er norske.

http://oddiosel.blogspot.com/
Hvem produserer
• Det er Oddbjørn Oseland (16) som skriver på denne siden. Siden ble opprette i 2006
Hva er formålet
• Oselands formål med bloggen er å dele egne historier. Han deler alt fra hendelser han har opplevd til maleri han selv har laget. Dette gjør han for å oppdatere venner på hva som skjer og hva han driver med på fritiden. Mange av tekstene er referat over hva som har skjedd, enten sammen med venner eller alene.
Hva kjennetegner
• Kjennetegnet med denne siden er at tekstene ikke er fagtekster. Siden brukes mer som en dagbok der du skriver inn det som faller deg inn. Siden har en blanding av bilder, film og tekstreferat. Det er en typisk ungdomsside som er for tidsfordrivet skyld. Innleggene er må ikke være faglige eller lærerike, det kan og komme egne meninger på denne siden. Rettskriving er heller ikke det viktigste når du skriver, det er lov å bruke slang og "egne" sammensatte ord. I en blogg som dette kan du fylle med akkurat det som faller deg inn. Her ser vi at det er en boks over der det står navn på bloggen. Til venstre har han kolonnen der det står om han selv og hvilke venner han har. I hovedteksten viser han fram et bilde han har malt selv.
Målgruppe
• Det er ingen målgruppe for denne siden, men den er rettet mot Oselands venner og beskjente.


http://annike90.blogspot.com/
Hvem produserer
• Forfatteren av denne bloggen er Annike og bloggen ble opprettet i 2008
Hva er formålet
• Formålet med bloggen er å formidle fagkunnskaper fra Norskfaget. Her vises alt fra språklige kunnskaper til artige bilder fra en foto oppgave, innenfor norskfeltet
Hva kjennetegner
• Kjennetegnet med fagblogger er at innholdet er helt fagbasert, hun kommer ikke med mange egne utsagn over hva hun mener om verden eller hva hun opplevde i ferien. Her får du fagkunnskaper som er hentet fra fagkyndige personer og skrevet om til en ny tekst. Det er ikke bare tekst hun bruker for å formidle kunnskapene, Annike bruker og tidslinje og animasjonsfilm for å få frem ting fra norsk historien. Vanlig med fagblogger er og at det blir oppgitt kildehenvisning for hvor ting er hentet fra. Her ser en at Annike har skrevet en fagtekst der hun tenker seg at hun er Isaac Newton.
Målgruppe
• Heller ikke på denne bloggen er det en veldig begrenset målgruppe. Bloggen er for alle som interesserer seg for norskfagets visdom.


http://samfunn.blogspot.com/
Hvem produserer
• Maria fra Rogaland har skrevet på samfunn.blogspot.com siden den ble opprettet i mai 2005
Hva er formålet
• Meningen med denne bloggen er å få frem egne meninger. Fortelle hva som er bra og dårlig med landet vi lever i. Hun oppfordrer folk til å bry seg
Hva kjennetegner
• Hun forteller om alt fra hverdagslige problem til problem på Stortinget. Tekstene er ikke alltid veldig saklige, men hun klarer allikevel å få frem hva hun mener og sette tankene i gang hos folk. Hun varierer mellom lange og korte innlegg for at hun skal få budskapet frem både til de som bryr seg og de som ikke gjør det. Det er og lagt opp linker til mer utdypende sider om det hun skriver om og til underskrift kampanjer. Siden her er helt enkel uten mye utsmykking. Maria har ikke lagt mye arbeid i utsmykkingen, men velger en enkel bakgrunn for å få frem budskapet. Du ser og at en av postene bare er på en setning.
Målgruppe
• Siden er for folk som bryr seg om det som skjer rundt omkring

http://smokebleu.blogspot.com/
Hvem produserer
• Det er piken selv som skriver på bloggen. Hun ønsker å være anonym og opprettet bloggen i 2008
Hva er formålet
• Anonym bruker siden til å skrive ned alt hun har i hodet. Hun gjør det for å få tankene ut for å klare å fungere normalt. Det er og en slags terapi der hun får snakket ut om problemet og formidle hvordan hun opplever helsevesenet
Hva kjennetegner
• Hun skriver om hva som skjer, hvordan sykdommen forandrer seg og hvilke problem hun møter på. Ved hjelp av siden søker hun om hjelp bland personer som sliter med det samme som henne eller som ønsker å hjelpe. Mange bruker også bloggen til å hjelpe andre i samme situasjon, jeg vet ikke om hun gjør det. Anonym skriver alt fra dikt til triste eller muntre tekster. Hun krydrer også siden med bilder som setter tankene i gang. Her ser vi at hun har laget en tegning av tankene hennes. Hun viser at å finne frem er en stor labyrint.
Målgruppe
• Folk med problem eller de som bare er interessert i det hun skriver

http://fapbutikken.blogspot.com/

Hvem produserer
• Heller ikke denne brukeren har et navn, men det er trolig dagligleder (og eneste arbeider) i ”Kort og søm butikken” som skriver. Bloggen ble opprettet i 2008
Hva er formålet
• Formålet er å reklamere for produktene, og å få vist frem hva de selger. Dette er en kommersiell side der hun tjener penger på produktene hun selger gjennom bloggen.
Hva kjennetegner
• Hun bruker bilder for å få frem hva hun vil selge. Siden ser nesten ut som en bestillingskatalog. Den inneholder bilder, priser, tilbudssider, store tall og små blokker med tekst, info om hvordan du får tak i varen og hvordan den blir fraktet. Utenom dette er det og reklame for selve firmaet. Her ser vi den blå øverste linjen som jeg snakte om i begynnelsen. Bildet viser også hvordan hun reklamerer for produktet. Dette er et bilde av en koseklut som hun selger.
Målgruppe
• Bloggen er for de som har penger til å handle her, ofte de litt voksne personene.

http://www.gudfarennet.blogspot.com/
Hvem produserer
• Dette er en gruppe der det er mange som kan skrive. Det er foreløpig tre personer som skriver. Espen, Oddgeir og Daniel er forfattere av siden som ble opprettet i desember 2008.
Hva er formålet
• Formålet med denne siden er å reklamere for en ungdomsklubb som er på Figgjo. Det er en side for både de som er medlem og de som ønsker å bli medlem.
Hva kjennetegner
• På siden reklamerer de kort og godt for klubben. De forteller om når den er, hvor den er og hva som er opplegget fra gang til gang. Det står også oppført hvem som er sponsorer og hva klubben går ut på. Siden er ganske ny og derfor er det ikke så mye inne på den foreløpig. Her ser vi at de viser til hvem som sponser de. De reklamerer for åpningen av Gudfaren og har informasjonen om klubben til høyre. Helt nederst i bildet ser du der du kan kommentere innlegget (den blå teksten).
• I fremtiden vil det nok også komme opp info om turer de skal på, sammenkomster som skjer, happeninger med andre menigheter i nærheten og litt info om de forskjellige lederne. Det vil trolig også komme opp bilder fra ting de har opplevd og kanskje linker til medlemmenes blogger, eller sider der du kan se og lese om ting Gudfaren har vært med på.
Målgruppe
• Målgruppen er ungdommer mellom 7. klasse og Vg1, siden dette er aldersgruppen for klubben. Siden kan og være for nysgjerrige foreldre som vil se hva de sender ungene ut på.

1 kommentar:

Leif sa...

Bra, her har du en fin bredde i ulike typer tekster.