torsdag 2. oktober 2008

Vær varsom med internett

En grei huskeregel er at man ikke legger ut noe på nettet som man ikke kunne vist frem på torget i hjembyen sin, ifølge rådgiver i Medietilsynet Barbro Hardersen.

Dette er en veldig god påstand og et tankevekkende bilde. Her ser vi at hun sammenligner internett med et torg. Dette er på mange måter riktig. Den eneste forskjellen er at når du legger opp bilder og filmer på internett sitter du vanligvis hjemme, ofte helt alene. Hvis du er på torget vil liksom alle se på deg. Det fører til at du begynner å tenke om dette kanskje er feil. En annet skummel moment er at det kanskje kommer noen du eller noen av dine venner kjenner. Det er mye verre at de ser det og kan poengtera det der og da, enn at de poengterer det en stund etterpå. Hvis de sier det etter en stund, Har du tid til å dikte opp en unskyldning.

Mange tenker seg ikke om når de legger bilder og tekster opp på internett. Folk legger ofte opp bilder for å vise dem til venner og bekjente, men de tenker ikke på at internett er åpent for folk flest. Folk i bygda, i hjemkommunen og landet, i tillegg til folk fra andre land. Et annet problem er at bilder som legges opp på internett blir liggende der i lang tid og kan ses om og om igjen. Bildene er altså tilgjengelige for både skumle og snille mennsker. Viser du deg på torget blir det sett og glemt igjen.

Ingen kommentarer: